Kawa na nalewkę powinna być najwyższej jakości. |
Składniki :
5 dkg świeżo, drobno zmielonej kawy ( ja użyłem "Primy")
20 dkg cukru
100 ml wody
250 ml spirytusu 95 %
250 ml wódki czystej 45 %
kawałek korzenia imbiru (1 cm)
Sposób wykonania :
Zmieloną
kawę wsyp do czystego słoja, zalej alkoholem, dodaj posiekany w cienkie
plasterki imbir. Słój odstaw w ciepłe miejsce. Wodę zagotuj z cukrem,
wystudź. Wlej do kawy z alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w
ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie trunek przecedź, następnie
przefiltruj przez gazę lub filtr bibułkowy. Rozlej do czystych butelek,
szczelnie zakorkuj. Odstaw na 1 miesiąc, by nalewka dojrzała.
Pamiętaj o tym, że im dłużej stoi, tym lepiej smakuje.
Rada : Aby otrzymać 250 ml alkoholu 45 % należy zmieszać 118 ml spirytusu 95 % z 140 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !