Zbiór liści herbacianych w Indiach. |
Likier herbaciany szczególnie przypadnie do gustu wielbicielom herbaty. Likier jest delikatny, smaczny, o pięknym aromacie i ładnym kolorze. Trunek ten umili nam wieczory, warto go wypróbować.
Składniki :
3 dkg liściastej herbaty cejlońskiej lub indyjskiej
330 ml spirytusu 95 %
3 szklanki wody przegotowanej
1/4 laski wanilii
40 dkg cukru
Sposób wykonania :
Spirytus
rozcieńcz dwoma szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Herbatę wsyp
do czystego słoja, zalej spirytusem rozcieńczonym wodą. Słój szczelnie
zamknij i odstaw na 1 miesiąc. Po tym czasie przefiltruj przez gęstą
gazę lub filtr. Do małego rondelka wsyp 2 łyżeczki cukru, postaw na
ogniu, aby cukier zbrązowiał, mieszaj by się nie przypalił. Następnie
zagotuj szklankę wody, dodaj cukier, laskę wanilii, wymieszaj. Dodaj
zbrązowiały cukier, wymieszaj. Do przestudzonego syropu wlej herbaciany
spirytus, wymieszaj i rozlej do czystych butelek. Butelki zakorkuj i
odstaw jeszcze na kilka tygodni.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !