Na likier wybieramy zdrowe i dorodne cytryny. |
Likier Limoncello to jeden z najbardziej
znanych włoskich likierów, przygotowywany jest na południu Italii ze
specjalnie wyselekcjonowanych gatunków cytryn. Zamiast go kupować, możemy przygotować go sami w domu, choć może nie kupimy oryginalnych cytryn z jakich jest przygotowywany w Italii, ale warto wypróbować ten przepis.
Składniki :
6 dorodnych cytryn
0,5 l spirytusu 95 %
1 l wody
1 kg cukru
Sposób wykonania :
Cytryny
dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką i obierz cieniutko bez białego
miąższu, który jest pod skórką. Skórkę wrzuć do czystego słoja, zalej
spirytusem , szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce, aż
skórka zmieni barwę na bardzo jasną. Następnie odcedź skórkę przez sitko
lub gazę. Cukier rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź. Do wystudzonego
syropu wlej spirytus cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn ( bez pestek !
), zamieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw w
chłodne miejsce na miesiąc. Likier podawaj schłodzony w lodówce.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !