Na nalewkę najlepsze będą słodkie pomarańcze. |
Składniki :
5 dojrzałych pomarańczy
1 l spirytusu 95 %
75 dkg cukru
5 szklanek wody ( najlepiej źródlanej )
1 cytryna
0,5 laski wanilii
kawałek kory cynamonu
5 goździków
Sposób wykonania :
Cytrusy
dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz wrzątkiem, osusz. Pokrój
na plastry, ( z plastrów usuń wszystkie pestki, są gorzkie ! ) wrzuć do
czystego słoja. Dodaj wanilię przekrojoną wzdłuż na połowę , korę
cynamonu połamaną na mniejsze kawałki oraz goździki. Wlej do słoja 2
szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, wlej spirytus, zamieszaj. Słój
szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie
przefiltruj płyn przez gazę , z cytrusów wyciśnij dokładnie sok. 3 szklanki wody zagotuj z cukrem, wystudź i wlej do przefiltrowanego
płynu pomarańczowego. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie
zakorkuj i odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.
Do
wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i
dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat
!
Pamiętaj :
nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !