Likier ma piękny kolor i wyśmienicie smakuje. |
Likier ten doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale nie tylko, polecam ten przepis, jest naprawdę dobry.
Składniki :
25 dkg cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 dużych żółtek lub 6 małych
340 ml przegotowanego i wystudzonego mleka
250 ml koniaku
250 ml spirytusu 95%
Sposób wykonania :
Do miski lub rondelka wsypujemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Dodajemy żółtka, całość ucieramy do momentu, aż masa nieco zbieleje. Następnie wlewamy ostudzone mleko ( nie może być przypalone ! ), mieszamy do połączenia się składników. Teraz wlewamy koniak cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem spirytus, cały czas mieszając. Gdy składniki się już dokładnie połączą rozlewamy trunek do butelek. Butelki szczelnie zamykamy korkiem i naklejamy na nie etykiety z opisem. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na kilka dni, w tym czasie składniki się przegryzą, a nasz likier nabierze odpowiedniego smaku. Po kilku godzinach likier się rozwarstwi, ale nie martwcie się tym, wystarczy wstrząsnąć butelką, a składniki się połączą ponownie ze sobą. Po wstrząśnięciu likier już nie będzie się tak mocno rozwarstwiał. Przed każdym użyciem należy wstrząsnąć butelką. Przepis ten znalazłem w starej książce, likier jest naprawdę smaczny i ma ładny żółty kolor.
Rada : Do likieru najlepiej użyć jajek z domowego chowu kur, lub kupić na bazarze od zaufanego sprzedawcy.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !