Dojrzewające w promieniach słońca cytryny. |
Likier cytrynowy z miodem akacjowym doskonale nas orzeźwi oraz dostarczy nam wiele wrażeń smakowych.
Składniki :
1 kg świeżych aromatycznych cytryn
1 l spirytusu 95 %
1 l wody ( najlepiej źródlanej )
4 łyżki miodu akacjowego
Sposób wykonania :
Cytryny
umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem. Pokrój w grube
plastry wraz ze skórką. Wrzuć do czystego słoja, zalej spirytusem. Słój
szczelnie zamknij i odstaw na 3 - 4 dni w ciemne, chłodne miejsce. Następnie wyjmij cytryny ze spirytusu, wyciśnij z nich
sok i wlej nawet z kawałeczkami miąższu z powrotem do spirytusu.
Uważaj,aby nie było pestek ! W przegotowanej wodzie rozpuść miód, wystudź. Wlej wodę z miodem, rozlej do czystych butelek lub karafki.
Likier najlepiej smakuje schłodzony, podawany z listkiem mięty. Jeśli ktoś lubi słodsze likiery może dodać więcej miodu.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !