Oryginalna nalewka ze skorupek orzechów włoskich. |
Chyba mało kto wie, że łupiny i przegrody orzecha włoskiego mają właściwości zdrowotne. Błędnie pozbywamy się ich, wyrzucając je, mogą one być remedium na wiele dolegliwości ! Zamiast wyrzucać łupiny przygotujmy z nich prostą nalewkę. Ma ona następujące właściwości : uzupełnia niedobory jodu - przegródki orzecha włoskiego to bogactwo tego pierwiastka, to doskonały środek antyseptyczny, ma właściwości przeciwbakteryjne, ze względu na dużą ilość tanin, pomaga w walce z biegunką, wspomaga terapię rozregulowanego układu hormonalnego, wspomaga leczenie bólu stawów, poprawia metabolizm.
Składniki :
orzechy włoskie
spirytus 50 %
cukier
woda
Sposób wykonania :
Orzechy
włoskie rozbij, wyjmij z nich nasiona. Nasiona możesz zużyć np. do
ciast. Skorupki rozgnieć na małe kawałki. Wsyp do słoja do 2/3
wysokości. Zalej spirytusem tak, aby całe były zalane alkoholem. Słój
szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po
tym czasie przefiltruj trunek przez bibułę lub gęstą gazę. Osłódź
syropem z wody i cukru ( około 5-8 dkg syropu na 1 l nalewki ), rozlej
do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na kolejne 2-3
miesiące.
Po tym czasie nalewka jest gotowa.
Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !