niedziela, 10 kwietnia 2022

Jak filtrować domowe trunki ( część 3 ).

 

 

 

 Dobrym sposobem na filtrowanie domowych trunków jest samo filtrowanie się ich. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości szklany słój z kranikiem. Trunek, który chcemy, aby nam się ładnie wyklarował, wlewamy do takiego słoja, szczelnie zamykamy i odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na kilka tygodni lub nawet kilka miesięcy. W tym czasie nalewka czy likier sama nam się ładnie wyklaruje, trzeba tylko obserwować, kiedy cały osad opadnie na dno słoja. Gdy trunek jest już wyklarowany, podstawiamy pod kranik butelkę i zlewamy płyn. Uważajmy tylko,  aby nie wstrząsnąć słojem, bo wtedy osad może nam się zmącić. Pozostały na dnie słoja osad możemy przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę lub watę. Aby mieć pewność, że cały osad przefiltrowaliśmy, czynność tę możemy powtórzyć. Jeśli w osadzie jest mało płynu, możemy go wyrzucić bez filtrowania.
 Oczywiście do słoja wlewamy trunek już wcześniej pozbawiony owoców, ziół itp. Możemy to zrobić np. za pomocą gęstego sitka lub gazy.

 Zobaczcie na zdjęciu poniżej ile osadu zebrało się w mojej nalewce. Cały osad osiadł na dnie, teraz wystarczy tylko podstawić butelkę pod kranik i zlać elegancko wyklarowany trunek.  :)

 

 

   Pozdrawiam gorąco !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz