Dobrym
sposobem na filtrowanie domowych trunków jest samo filtrowanie się ich.
Wystarczy tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości szklany słój z
kranikiem. Trunek, który chcemy, aby nam się ładnie wyklarował, wlewamy
do takiego słoja, szczelnie zamykamy i odstawiamy go w chłodne, ciemne
miejsce na kilka tygodni lub nawet kilka miesięcy. W tym czasie nalewka
czy likier sama nam się ładnie wyklaruje, trzeba tylko obserwować, kiedy
cały osad opadnie na dno słoja. Gdy trunek jest już wyklarowany,
podstawiamy pod kranik butelkę i zlewamy płyn. Uważajmy tylko, aby nie
wstrząsnąć słojem, bo wtedy osad może nam się zmącić. Pozostały na dnie
słoja osad możemy przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę lub
watę. Aby mieć pewność, że cały osad przefiltrowaliśmy, czynność tę
możemy powtórzyć. Jeśli w osadzie jest mało płynu, możemy go wyrzucić
bez filtrowania.
Oczywiście
do słoja wlewamy trunek już wcześniej pozbawiony owoców, ziół itp.
Możemy to zrobić np. za pomocą gęstego sitka lub gazy.
Zobaczcie
na zdjęciu poniżej ile osadu zebrało się w mojej nalewce. Cały osad
osiadł na dnie, teraz wystarczy tylko podstawić butelkę pod kranik i
zlać elegancko wyklarowany trunek. :)
Pozdrawiam gorąco !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz