poniedziałek, 17 maja 2021

Nalewka cytrynowa ( prosta ).

 

Nalewka cytrynowa.

 

 Składniki :
6 dużych cytryn
1 l czystej wódki 40 %
12 łyżek cukru

Sposób wykonania :
 Cytryny umyj, jedną dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Pięć cytryn obierz ze skórki, szóstą wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem nie obieraj. Wszystkie cytryny pokrój w cienkie plasterki, usuń pestki, wrzuć do słoja. Dodaj cukier, wstrząśnij słojem, słój przykryj wieczkiem i  odstaw na około 1-2 godziny, aby cytryny puściły trochę soku. Po tym czasie zalej cytryny wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na 5-6 dni w ciemne miejsce. Co dzień wstrząśnij słojem, aby cukier się szybciej rozpuścił. Następnie wylej nalewkę na gęste sitko, wyciśnij dokładnie sok z cytryn za pomocą drewnianej pałki. Uzyskany płyn przefiltruj przez filtr lub gazę, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej miesiąc. 
Pamiętaj jednak, że im dłużej nalewka będzie dojrzewać, tym będzie smaczniejsza ! 


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !




sobota, 15 maja 2021

Nalewka farmaceutów ( cytrynowa z mlekiem ).

 

 
 

Składniki :
1 kg cytryn
1 kg cukru
1 l świeżego mleka
1 l spirytusu 95 %

Sposób wykonania :
 Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, dokładnie cieniutko obierz ze skórki. Zdejmij białą błonkę, pokrój w plastry, usuń wszystkie pestki. Plastry cytryny wrzuć do słoja, zasyp cukrem, lekko pognieć drewnianą pałką , aby puściły sok. Dodaj skórkę z jednej cytryny, wlej mleko oraz spirytus, wymieszaj poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 5 tygodni w chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj trunek przez gazę. Dobrze jest przefiltrować ją dwa razy, będzie klarowniejsza. Rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc, ale najlepsza jest po 6 miesiącach. Młoda nalewka jest dość mocno słodka, ale z czasem słodycz ustępuje. 
 Nalewka ta ma złocisty kolor, dobry smak, jest delikatna, słodkawa i kwaskowata jednocześnie. Warto ją sobie zrobić. 

 Rada : Jeśli lubisz wytrawne nalewki możesz dać mniej cukru np. 0,75 lub 0,50 kg cukru. Możesz też dodać do nalewki kilka goździków i kilka zblanszowanych migdałów. Wtedy smak Twojej nalewki będzie jeszcze bardziej wykwintny !

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !


                                                                   

czwartek, 13 maja 2021

Nalewka truskawkowa ( z dodatkiem miodu i imbiru ).

 

Moja nalewka truskawkowa.

 

  

Składniki :
1 kg truskawek
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu wielokwiatowego
4 plasterki świeżego korzenia imbiru
kilka płatków suszonych kwiatów hibiskusa
250 ml wody
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
 Truskawki umyj, osusz z nadmiaru wody, usuń szypułki, poprzekrawaj na połówki, wrzuć do słoja. Imbir umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki. Do słoja wrzuć plastry imbiru, kwiaty hibiskusa, wsyp cukier, dodaj miód, całość zalej wódką , delikatnie wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tygodniu przecedź zawartość słoja przez gazę , wyciśnij resztki soku z owoców. Do otrzymanego płynu wlej około 250 ml przegotowanej i ostudzonej wody, wymieszaj dokładnie. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na co najmniej miesiąc, w tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku. Butelki z nalewką przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 

 Nalewka ta ma łagodny smak ( dlatego doskonale nadaje się dla Pań ) i lekko truskawkowy aromat. Dzięki dodaniu kwiatów hibiskusa ma piękny czerwony kolor. W tym roku zrobiłem ją po raz pierwszy i jestem z niej zadowolony, będę ją robił częściej. Jeśli ktoś chce nalewkę mocniejszą , może nie dodawać wody lub dodać jej mniej.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 
 



                                
                                

  Na zdrowie !

 

 

 

wtorek, 11 maja 2021

Nalewka z korzenia lukrecji ( hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów )

 

Korzeń lukrecji.


Składniki :
5 łyżek drobno posiekanego korzenia lukrecji
1 i 1/2 szklanki spirytusu 95%
1 i 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru 

Sposób wykonania :
 Korzeń lukrecji rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu. Wsypujemy do dużego słoja, zalewamy spirytusem. Słój zamykamy szczelnie wieczkiem i odstawiamy na 7 dni. Następnie gotujemy wodę , słodzimy ją cukrem i wlewamy do słoja. Słój ponownie zamykamy i odstawiamy na kolejne 7 dni. Po tym czasie filtrujemy trunek przez lnianą ściereczkę, rozlewamy do butelek. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Najlepsza naleweczka będzie po 6 miesiącach leżakowania. 

     Zastosowanie naleweczki :
 Pijemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej, ale nie dłużej w kuracjach niż 2-4 tygodnie.
 Ekstrakt alkoholowy z korzenia lukrecji działa hamująco na wzrost i rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Dotyczy to bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy, a także Staphylococcus aureus , czyli gronkowca złocistego powodującego najczęściej zakażenia skóry. Możemy ją np. stosować podczas przeziębień.

 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.




                             

  Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 9 maja 2021

Jakiego alkoholu używać do wyrobu domowych trunków.

 

Alkohol jest ważnym składnikiem podczas przygotowywania nalewek.

 

   

 Do sporządzania domowych nalewek lub likierów należy używać wyłącznie spirytus i wódkę z pewnych źródeł ! Do przygotowania nalewek i likierów wykorzystujemy tylko alkohol najwyższej jakości ! Warto tego przestrzegać, aby przypadkiem sporządzona przez nas  nalewka czy likier nam nie zaszkodził. Gdy do sporządzania domowych trunków użyjemy złej jakości alkoholu np. alkoholu metylowego, to nawet najlepsze owoce czy zioła nie sprawią , że nasze nalewki lub likiery będą aromatyczne, smaczne i zdrowe !



                        

   Pozdrawiam !

 

 

piątek, 7 maja 2021

Serwowanie nalewek ( kilka wskazówek ).

 

Nalewki pięknie prezentują się w ozdobnych karafkach.

 

 Nalewki zwyczajowo podajemy w temperaturze pokojowej, ewentualnie lekko schłodzone. Przed podaniem nalewki na stół warto przelać ją do ozdobnej karafki z przeźroczystego szkła. Kolor nalewki ma istotny wpływ na jej odbiór, dlatego warto zadbać o to , aby jej kolor był dobrze wyeksponowany. Podczas picia nalewek angażujemy prawie wszystkie nasze zmysły, smak, węch, wzrok oraz dotyk. Wszystkie nalewki tradycyjnie podajemy w  małych kieliszkach na wysokiej nóżce, odpowiednie będą także małe kieliszki do wódki z płaskim dnem lub banieczkowate małe czarki. Wszystkie kieliszki muszą być oczywiście przeźroczyste z bezbarwnego szkła ! Nalewek nie pije się w dużych ilościach, zwyczajowo wystarczy 1 - 2 kieliszki trunku. Kieliszki napełniamy nalewką do wysokości około 2/3 objętości kieliszka. Nalewki pijemy powoli ( nie spiesząc się ), małymi łykami. Przy każdym łyku nalewki delektujemy się jej smakiem, aromatem i kolorem. Gdy jesteśmy u kogoś w gości i zostaniemy poczęstowani domową nalewką , warto po skosztowaniu podzielić się naszymi wrażeniami ( szczególnie tymi pozytywnymi ) na temat danego trunku, jakim zostaliśmy poczęstowani. 

 

   

 Pozdrawiam serdecznie !

 

 

czwartek, 6 maja 2021

Nalewka na kwiatach czeremchy.

 

Kwiaty czeremchy.

 

Składniki :

świeżo zebrane kwiaty czeremchy ( bez szypułek, ogonków )
około 0,75 l alkoholu 40 - 50 %
1 nieduża cytryna

Sposób wykonania :

 Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą szczoteczką , sparz wrzątkiem, osusz, obierz ze skórki bez białej błonki. Kwiaty włóż do litrowego czystego słoja razem ze skórką z cytryny, lekko ugnieć. Wlej sok z połowy cytryny ( bez pestek ! ). Napełnij słój do pełna alkoholem. Kwiaty muszą być całkiem przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień w ciepłe ciemne miejsce. Następnie przecedź trunek przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki płynu z kwiatów. Otrzymany płyn przefiltruj przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną . Rozlej nalewkę do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. 

 Nalewkę można dosłodzić syropem cukrowym, ale nie jest to konieczne, bo nalewka i tak jest słodka, ponieważ kwiaty czeremchy są miododajne. Nalewka na ładny złoty kolor i piękny zapach.  

      Rada :
 Kwiaty czeremchy zbieramy na nalewkę całkiem rozkwitnięte, w ciepły, słoneczny, suchy dzień. Kwiaty zbieramy z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych !

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

środa, 5 maja 2021

Jak pozbyć się pestycydów i bakterii z owoców.

 

Cytrusy trzeba dokładnie umyć.



 Zakupione przez nas owoce czy to cytrusy, czy rodzime jabłka lub gruszki, zanim trafią na nasze stoły, są dotykane przez wiele osób, a niekiedy zwłaszcza cytrusy są opryskiwane różnego rodzaju pestycydami, konserwantami. Jest kilka prostych sposobów, aby pozbyć się z nich bakterii i pestycydów.

        Sposób 1
 Wlej do garnka najlepiej emaliowanego 1 l wody, dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj. Zanurz w wodzie owoce przez 3 minuty ( jeśli część owoców nie jest zanurzona w wodzie, obracaj je od czasu do czasu ). Po tym czasie wyjmij owoce z wody i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz. Woda, w której kąpaliśmy owoce, może zmienić kolor, w zależności od użytych oprysków ( pestycydów ) będzie żółta lub mętna, wylewamy ją do zlewu.


       Sposób 2
 Do garnka najlepiej emaliowanego wlej 1 l wody, dodaj pół szklanki octu winnego lub jabłkowego ( możesz użyć też octu zwykłego,

spirytusowego ), wymieszaj dokładnie. W wodzie zanurz owoce tak, aby były nią całkiem przykryte ( jeśli część owoców nie jest zanurzona w wodzie, obracaj je od czasu do czasu ). Trzymaj w wodzie owoce przez 3 minuty, następnie wyjmij je i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz.

        Sposób 3
 Wymieszaj dokładnie ze sobą 120 ml octu winnego lub jabłkowego, 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 120 ml wody. Przygotowany roztwór wlej do czystego opryskiwacza lub butelki z atomizerem. Spryskaj dokładnie płynem owoce, pozostaw na 3 minuty. Następnie opłucz owoce pod bieżącą wodą , osusz. Płyn ten możesz przechowywać w lodówce nie dłużej jednak niż 1 miesiąc.


 Soda oczyszczona, ocet jabłkowy, winny i spirytusowy oraz sok z cytryny mają właściwości bakteriobójcze i pomagają rozpuścić pestycydy, którymi były opryskane owoce. Teraz nasze owoce możemy spokojnie wykorzystać do produkcji domowych trunków, koktajli lub po prostu zjeść.



              

  Pozdrawiam ! 



poniedziałek, 3 maja 2021

Krupnik miodowo - korzenny ( Mocno rozgrzewający ).

 

Krupniki to alkohole z przyprawami i miodem.

 

  

Składniki :
1 szklanka miodu
0,75 l wody ( najlepiej źródlanej )
1/2 laski wanilii rozciętej wzdłuż
1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego korzenia imbiru
1/2 gałki muszkatołowej pokruszonej na kawałki
4 - 5 goździków
około 3 cm kory cynamonu połamanej na kawałki
skórka z 1 pomarańczy bez białej błonki ( albedo ) wcześniej umytej i sparzonej wrzątkiem
0,75 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 Wodę wlej do emaliowanego rondla, dodaj miód, oraz pozostałe składniki oprócz spirytusu. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, a następnie gotuj na najmniejszym ogniu przez 15 minut, zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Następnie zdejmij rondel z ognia, odstaw, aby płyn trochę wystygł. Jeszcze ciepły syrop przecedź przez lnianą ściereczkę lub gazę złożoną we czworo. Do lekko ciepłego syropu wlej spirytus, dokładnie całość wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką . Płyn wlej do czystego słoja, zamknij wieczkiem i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie trunek będzie się klarował, nie wstrząsaj słojem. Po tym czasie klarowny płyn zlej ostrożnie znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny ze sobą . Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące, ale pełnię smaku i aromatu krupnik osiągnie po upływie 2 lat leżakowania. Tradycyjne krupniki powinny być przechowywane w kamionkowych butelkach. Można je nabyć w internecie. 

 Trunek ten ma złocistą barwę , jest mocno rozgrzewający z wyczuwalnym posmakiem korzennym i lekką goryczką , to za sprawą skórki z pomarańczy.  Krupniki to staropolskie napoje alkoholowe mocno rozgrzewające. Często podawane były podczas polowań i kuligów, ponieważ zapobiegały przeziębieniom. W warunkach polowych były podawane na gorąco, z kawałeczkiem masła, aby lepiej i szybciej rozgrzać zmarznięte ciało. Równie wyborne są na zimno, wtedy oczywiście nie dodaje się masła, bo masło by się nie roztopiło. 

 Rada : Łatwo przefiltrować trunek możesz w następujący sposób : Rozłóż na większym gęstym sitku lnianą ściereczkę , na ścierkę połóż warstwę waty bawełnianej, na watę połóż drugą część ściereczki, zrób na środku palcami lekki dołek. Wlewaj powoli trunek na środek dołka, poczekaj, aż cały płyn się przefiltruje, wtedy wlej kolejną porcję trunku.

Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !






  Życzę zdrowia !

 

 

sobota, 1 maja 2021

Domowy koniak ( na suszonych śliwkach ).

 

Domowy koniak jest nawet lepszy niż ze sklepu !

 

  

Składniki :
1 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 l spirytusu 95 %
15 dkg suszonych śliwek 

Sposób wykonania :
 Wodę przegotuj, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodę wymieszaj ze spirytusem, wlej do czystego słoja. Wrzuć do słoja suszone śliwki. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę , otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj, odstaw na 1 rok w ciemne i chłodne miejsce.

 Rada : Do koniaku nie używaj śliwek wędzonych, ani natłuszczanych olejem.
 Pamiętaj, im dłużej koniak będzie dojrzewał ( dłużej poleży ), tym będzie smaczniejszy, nie można go będzie odróżnić od koniaku ze sklepu, a wręcz będzie lepszy od tego kupionego w sklepie ! Najlepiej smakuje lekko schłodzony.




               

  Na zdrowie !