poniedziałek, 1 marca 2021
niedziela, 28 lutego 2021
Nalewka z kwiatów kasztanowca.
Kwiaty zbieramy w pełni kwitnienia. |
Składniki :
20 łyżek stołowych rozdrobnionych świeżo zebranych białych kwiatów kasztanowca
1 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Kwiaty
zbieramy w pełni kwitnienia w słoneczny i suchy dzień. Zbieramy tylko
kwiaty z drzew, które rosną z dala od zakładów przemysłowych i dróg.
Zebrane kwiaty nie myjemy, rozdrabniamy je trochę ( np. siekamy ostrym
nożem na czystej drewnianej desce ). Odmierzamy odpowiednią ilość
kwiatów i wsypujemy do słoja i zalewamy alkoholem . Słój szczelnie
zamykamy wieczkiem i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce . Od
czasu do czasu wstrząsamy słojem . Po tym czasie przecedzamy zawartość
słoja przez gazę złożoną we dwoje, dokładnie wyciskamy resztki płynu z
kwiatów . Otrzymany płyn rozlewamy do butelek (
najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkowujemy . Na butelki
naklejamy etykiety z opisem . Nalewka jest gotowa do picia. Butelki z
nalewką przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu . Nalewka ta ma ładny
kolor ciemnej herbaty .
Stosowanie nalewki :
Nalewkę pijemy 3 razy dziennie po 6 kropel rozcieńczonych w niewielkiej ilości wody ( mały kieliszek ) .
Właściwości nalewki :
Nalewka
z kwiatów kasztanowca przyniesie ulgę obolałym mięśniom, złagodzi bóle
reumatyczne oraz mrowienie w nogach. Jest też pomocna na dolegliwości
żołądkowo- jelitowe. Podczas zażywania tej nalewki usprawnia się
przepływ krwi w naczyniach żylnych, co hamuje krzepliwość krwi i
przeciwdziała powstawaniu zakrzepów wewnątrznaczyniowych . Ułatwia
wydalanie moczu przy przeroście prostaty, wspomaga leczenie hemoroidów,
zapobiega dolegliwościom w okresie klimakterium, stosowana na stany
zapalne wątroby, gruczołu krokowego, miednicy mniejszej . Zewnętrznie na
żylaki nóg, żylak powrózka nasiennego, odmroziny, obrzęki skóry i
tkanki podskórnej, obrzęki głośni, płuc, a nawet mózgu, krwiaki,
zapalenie ścięgna, zakrzepowe zapalenie żył .
Jak pozbyć się żylaków za pomocą nalewki z kwiatów kasztanowca ?
Gotową
nalewkę należy wcierać w obszar skóry z widocznymi żylakami, trzy razy
dziennie przez dwa miesiące. Ponadto nalewkę można pić przez miesiąc
podczas kuracji. Należy przyjmować 10-20 kropli rano i wieczorem na pół
godziny przed posiłkiem popijając wodą .
Uwaga : Nalewka nie jest wskazana dla kobiet z zaburzeniami miesiączkowania, w ciąży oraz karmiących piersią .
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej
zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć
informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany
w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w
sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i
prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
czwartek, 25 lutego 2021
Nalewka Czereśniówka ( na rumie ).
![]() |
Czereśnie na nalewkę wybieramy ciemnoczerwone. |
Składniki :
2 kg dorodnych dojrzałych ciemnoczerwonych czereśni
1 l dobrej jakości rumu
40 dkg cukru
1 laska wanilii
5 - 7 goździków
Sposób wykonania :
Czereśnie
dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , osącz z nadmiaru wody , wydryluj .
Najlepsze będą czereśnie zerwane prosto z drzewa w słoneczny ciepły
dzień . Wydrylowane owoce wsyp do dużego czystego słoja . Następnie
zasyp owoce cukrem , dodaj goździki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki
laskę wanilii . Słój zamknij wieczkiem , wstrząśnij nim lekko , aby
składniki się zmieszały i odstaw na 2 - 3 godziny w ciepłe miejsce , w
tym czasie czereśnie puszczą trochę soku . Po tym czasie wlej do słoja
alkohol ( rum ) , słój szczelnie zamknij wieczkiem , wstrząśnij nim
ponownie lekko i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na około 6 - 8
tygodni . Pamiętaj , aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem . Po tym
czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę najlepiej
złożoną we dwoje . Otrzymany nalew przefiltruj jeszcze przez nową czystą
gazę złożoną we czworo lub bibułę filtracyjną . Możesz też wlać nalewkę
do słoja z kranikiem , słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 - 3
tygodnie , nalewka w tym czasie sama się wyklaruje . Następnie wystarczy
zlać trunek przez kranik , osad przefiltrować , a otrzymany płyn
połączyć z pozostałą nalewką . Gotowy trunek rozlej do butelek ,
szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Nalewkę
odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce . W
tym czasie nalewka będzie dojrzewać .
Rady :
Na
nalewkę czereśniową najlepsze będą czereśnie o ciemnej skórce ,
zawierające dużo soku , lecz mało wody . Takie owoce możemy znaleźć na
drzewach rosnących w słonecznych i ciepłych miejscach . Mogą to być np.
czereśnie odmiany '' Burlat '' . Jeśli czereśnie kupujemy w sklepie , to
spróbuj je przed zakupem , bowiem ta sama odmiana może różnić się
smakiem , zależy , w jakich warunkach dojrzewała . Zwróć także uwagę czy
owoce są świeże , niepogniecione i nadgniłe !
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
środa, 24 lutego 2021
Nalewka miodowo - cytrynowa.
![]() |
Nalewka ta nie tylko znakomicie smakuje, ale też wzmacnia organizm. |
Składniki :
3 szklanki ( 0,75 l ) płynnego miodu np. wielokwiatowego
9 cytryn
5 goździków
szczypta startej gałki muszkatołowej
1 szklanka ( 250 ml ) ciemnego rumu
1 l wody źródlanej
1 l spirytusu 95 %
kilka plasterków imbiru ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Wodę zagotuj, zdejmij z ognia, wrzuć do wrzątku goździki, plasterki imbiru oraz gałkę muszkatołową , wymieszaj. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. Gdy woda wystygnie do około 35 C dodaj do niej miód, wymieszaj, aby się rozpuścił. Otrzymany syrop wlej do dużego słoja. Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki bez białej błony. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Z cytryn wyciśnij sok, przecedź go przez gęste sitko, wlej do słoja. Dodaj alkohol ( rum oraz spirytus ), wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem. Słój odstaw w ciemne miejsce na 7 - 10 dni. Co drugi dzień wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę lub gęste sitko. Otrzymany płyn przefiltruj i rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę na co najmniej 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewka ta znakomicie smakuje, ma ciekawy aromat, a co najważniejsze wzmacnia organizm w okresie przeziębień. Stosuj ją w niedużych ilościach profilaktycznie jeśli chcesz uniknąć infekcji.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
wtorek, 23 lutego 2021
Nalewka pomarańczówka ( z przyprawami ).
![]() |
Pomarańczówka to trunek na świąteczne wieczory. |
Składniki :
5 - 6 słodkich pomarańczy
12 - 16 goździków
14 - 18 ziaren kawy
2 laski cynamonu
4 - 5 łyżek miodu gryczanego
1 szklanka ( 250 ml ) wody
2 szklanki ( 0,5 l ) spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą , osusz. Pokrój je w plastry razem ze skórką na grubość około 1 cm , wrzuć do czystego słoja. Goździki, połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu i ziarna kawy wrzuć do słoja. Spirytus wymieszaj z wodą , rozpuść w nim miód, wlej do słoja. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj, aby w tym czasie codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę lub gęste sitko, wyciśnij resztki soku z owoców. Następnie nalewkę przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub filtr do kawy. Zamiast filtrować, możesz przelać trunek do słoja z kranikiem i odstawić na kilkanaście dni. W tym czasie nalewka sama się wyklaruje, wszelkie osady opadną na dno. Klarowną nalewkę zlej ostrożnie przy pomocy kranika do butelek. Pozostały osad przefiltruj, otrzymany płyn również wlej do butelek, osad wyrzuć. Butelki zakorkuj i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej miesiąc, a najlepiej na kilka miesięcy. W tym czasie trunek nabierze smaku i aromatu.
Nalewka pomarańczówka ma piękny bursztynowy kolor ( dzięki kawie i miodzie gryczanemu ), ładny zapach, w smaku jest średnio słodka. Trunek ten doskonale pasuje na świąteczne wieczory.
Rada :
Pomarańcze na nalewkę najlepiej jest kupić zimą , to jest od połowy grudnia do końca marca, wtedy owoce są najsmaczniejsze. Ja kupiłem sprowadzone z Turcji, były bardzo ładne, aromatyczne i słodkie.
![]() |
Najlepsze będą słodkie pomarańcze, ja kupiłem Tureckie. |
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
poniedziałek, 22 lutego 2021
Nalewka zdrowotna - Lipóweczka miodowa.
![]() |
Kwiaty lipy często odwiedzają pszczoły. |
Składniki :
1 l miodu lipowego
1 l wody źródlanej
1 l spirytusu 95 %
3 szklanki świeżo zebranych kwiatów lipy
1 cytryna
Sposób wykonania :
Wodę
wlej do emaliowanego garnka , dodaj miód . Garnek postaw na ogniu i
lekko podgrzewając , rozpuść miód , mieszając drewnianą łyżką .
Temperatura wody nie może przekroczyć 40 C ! Gdy miód się rozpuści ,
zdejmij garnek z ognia . Do lekko ciepłego syropu wlej spirytus .
Przelej do czystego większego słoja , szczelnie zamknij wieczkiem i
odstaw do czasu, aż nazbierasz kwiatów lipy . Słój ten może stać nawet
miesiąc lub dwa , pamiętaj , tylko aby od czasu do czasu nim wstrząsnąć .
Gdy zaczną kwitnąć drzewa lipy , nazbieraj kwiatów całkiem
rozkwitniętych , lecz nie przekwitających , które zaczynają już
brązowieć . Zbieraj kwiaty tylko z drzew, które rosną z dala od zakładów
przemysłowych i dróg ! Kwiaty lipy wrzuć do słoja z syropem , wymieszaj
. Cytrynę dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem
, osusz . Skórkę otrzyj na tarce bez białej błonki , a z owocu wyciśnij
sok . Wyciśnięty sok oraz otartą skórkę dodaj do słoja . Słój szczelnie
zamknij wieczkiem i odstaw na 2 - 3 tygodnie . Pamiętaj , aby co kilka
dni wstrząsnąć słojem . Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez
gazę , dokładnie wyciśnij resztki płynu z kwiatów . Otrzymany płyn wlej
do słoja , słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw jeszcze na kolejne 3
- 4 tygodnie . W tym czasie nalewka się będzie klarować , dlatego nie
wstrząsaj już słojem . Zlej ostrożnie klarowną nalewkę znad osadu , a
osad przefiltruj przez filtr . Trunek rozlej do butelek , szczelnie
zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Odstaw na 5 - 6
miesięcy w chłodne ciemne miejsce . Po tym czasie nalewka jest gotowa do
picia .
Rada :
Nalewkę
polecam klarować w słoju z kranikiem , wtedy wystarczy zlać za pomocą
kranika nalewkę , osad zostanie na dnie słoja . Możemy go przefiltrować
lub wyrzucić . Pamiętaj , aby przed zlewaniem nie wstrząsnąć słojem , bo
zmącimy osad !
Właściwości naleweczki :
Nalewka
Lipóweczka miodowa doskonale nadaje się na zimowe wieczory . Dzięki
zawartym w trunku składnikom wzmocni nasz organizm w walce z infekcjami
np. katarem , przeziębieniem czy grypą .
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
piątek, 19 lutego 2021
Zdrowotna nalewka na kwiatach czarnego bzu (na miodzie).
Rozkwitające baldachy czarnego bzu. |
Składniki :
50 szt. baldachów kwiatów czarnego bzu
1 l wody źródlanej
3 szklanki miodu
4 duże cytryny
1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla
1 l spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
Wodę
wlej do emaliowanego garnka , garnek postaw na ogniu i zagotuj wodę .
Gdy woda przestygnie do około 40 C , dodaj miód , rozpuść go , mieszając
drewnianą czystą łyżką . Kwiaty czarnego bzu oderwij od baldachów ,
wrzuć do dużego czystego wyparzonego i suchego słoja , zalej ciepłym
syropem . Cytryny dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz
wrzątkiem , osusz . Dwie cytryny pokrój na cienkie plasterki, usuń
pestki i wrzuć do słoja . Zawartość słoja wymieszaj wyparzoną
wcześniej łyżką . Słój przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w
ciepłe nasłonecznione miejsce na 4 - 5 dni . Codziennie mieszaj
zawartość słoja wyparzoną we wrzątku łyżką i sprawdzaj , czy nastaw nie
zaczyna fermentować . Po tym czasie nalew kwiatowo - miodowy przecedź
przez gęste sitko lub gazę , dokładnie wyciśnij resztki płynu z kwiatów .
Do otrzymanego płynu wlej spirytus oraz wyciśnięty sok z pozostałych
dwóch cytryn . Całość dokładnie wymieszaj . Nalewkę wlej do czystego
słoja , dodaj korzeń arcydzięgla , wymieszaj . Słój szczelnie zamknij
wieczkiem i odstaw na miesiąc w chłodne ciemne miejsce . Pamiętaj, aby
co kilka dni wstrząsnąć słojem . Następnie pozostaw nalewkę na 2 - 3
tygodnie do sklarowania . Ma ona stać w tym samym słoju, tylko nie
wstrząsaj już nim. Gdy trunek się wyklaruje , zlej ostrożnie nalewkę
znad osadu , osad przefiltruj , a otrzymany płyn połącz z nalewką .
Gotową nalewkę rozlej do czystych butelek , szczelnie zakorkuj . Na
butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na
miesiąc w ciemne i chłodnie miejsce, w tym czasie dojrzeje , nabierze
odpowiedniego aromatu i smaku.
Właściwości naleweczki :
Nalewka
ta doskonale nadaje się na zimowe wieczory . Dzięki zawartym w trunku
składnikom wzmocni nasz organizm w walce z infekcjami np. katarem ,
przeziębieniem czy grypą .
Rady :
Kwiaty
czarnego bzu najlepiej jest odcinać nożyczkami nad słojem , w którym
będziemy przygotowywać nalewkę . W ten sposób nie zmarnujemy dużo
cennego pyłku , który znajduje się na kwiatach . Kwiaty przeznaczone na
nalewkę zbieraj z dala od dróg i zakładów przemysłowych ! Zbierane
kwiaty powinny być w pełni kwitnienia , być rozkwitnięte . Kwiatów nie
myjemy , ponieważ wtedy usunęlibyśmy drogocenny pyłek !
Nalewka ma piękny złoty kolor. |
Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
środa, 17 lutego 2021
Właściwości zdrowotne nalewek wiśniowych.
Nalewki z wiśni to nalewki jedne z najbardziej cenionych. Nalewki wiśniowe mają piękny kolor, wyborny smak oraz cudowny aromat. Dziś powiem Wam o ich zdrowotnych właściwościach.
Owoce wiśni zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy chroniących organizm przed chorobami i starzeniem. Znajdują się w nich także antocyjany, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają serce. Nalewka z wiśni sprawdzi się , gdy masz choroby układu krążenia. Znajdujący się w wiśniach potas korzystanie wpływa na nasz układ krążenia, stabilizuje pracę serca, pomaga on również kontrolować ciśnienie krwi. Dla osób mających problemy z krążeniem najlepsza będzie nalewka z wiśni z miodem gryczanym i liśćmi szałwii. Miód gryczany, podobnie jak wiśnie, zawiera duże ilości żelaza i innych pierwiastków pozytywnie wpływających na pracę układu krążenia człowieka. Z kolei szałwia poprawia krążenie krwi, a tym samym zwiększa wydolność serca. Żelazo natomiast jest niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała. Z tego powodu wiśnie są polecane w leczeniu anemii. Nalewka wiśniowa pomoże nam także oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Wiśnie działają także moczopędnie, dlatego poleca się je osobom cierpiącym na zapalenia pęcherza moczowego czy dnę moczanową. Nalewka wiśniówka polecana jest też osobom, które mają problemy z trawieniem i zaburzenia układu pokarmowego. Nalewka wiśniowa stymuluje do pracy żołądek, powoduje również, że organizm szybciej pozbywa się zalegających w nim toksyn. Wiśnie zawierają przeciwutleniacze, dlatego nalewka wiśniowa może być elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Nalewka wiśniowa to także duża zawartość cynku, który ma pozytywny wpływ nie tylko na wygląd skóry, ale też włosów oraz naszych paznokci. Owoce wiśni zawierają roślinne hormony zwane fitoestrogenami. Jest to istotna wiedza dla kobiet, które w ciężki sposób przechodzą PMS. Dlatego nalewka wiśniowa może być idealnym rozwiązaniem na złagodzenie PMS. Nalewka wiśniowa wzmacnia również układ odpornościowy. Tak więc jak widać nalewki z wiśni to nie tylko smak i aromat, lecz także dużo prozdrowotnych właściwości. Trzeba tylko pamiętać, aby jej nie nadużywać, wystarczą 1 - 2 małe kieliszki naleweczki dziennie.
Życzę zdrowia !
wtorek, 16 lutego 2021
Dojrzewanie ( starzenie ) domowych nalewek.
Nalewki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. |
Nalewki po zabutelkowaniu muszą być poddane dojrzewaniu, dzięki temu nabiorą odpowiedniego saku i aromatu. Proces dojrzewania powinien odbywać się w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepszym miejscem będzie piwniczka, nieogrzewana spiżarnia lub garaż. Najbardziej optymalną temperaturą , w jakiej powinny dojrzewać domowe nalewki to 8 - 14 C. Trzeba pamiętać, aby temperatura w miejscu, gdzie dojrzewają nasze nalewki, nie spadła poniżej zera, dlatego nie powinniśmy ich przechowywać np. w altankach ogrodowych, zwłaszcza w zimie. Jeśli nie dysponujemy wyżej wymienionymi miejscami, to możemy nasze nalewki przechowywać w pokoju ( sypialni ) np. w szafie na najniższej półce. Aby ograniczyć dostęp światła butelki z alkoholem, możemy włożyć do kartonu lub przykryć szarym papierem. Dojrzewanie to czas, gdy nalewka nabiera charakteru. W tym czasie wszystkie smaki się ''przegryzają '', nie należy jej w tym czasie przeszkadzać, ani próbować, choć bardzo nas korci. Warto poczekać, a nalewka odwdzięczy nam się wtedy wspaniałym smakiem i aromatem. Czas dojrzewania nalewki zależy, z jakiego surowca została zrobiona. Nalewki owocowe zazwyczaj wymagają dojrzewania od 3 do 6 miesięcy. Natomiast nalewki z dodatkiem ziół czy ziołowe powinny dojrzewać rok lub nawet kilka lat. W każdym przepisie podany jest czas dojrzewania nalewki. Podczas dojrzewania oraz leżakowania nalewek należy ograniczyć do minimum dostęp światła. Światło ma bardzo negatywny wpływ, zwłaszcza na kolor nalewki ( barwinki zaczną się utleniać i stracą swój piękny kolor ). Dotyczy to szczególnie nalewek o jasnej barwie ( dereniówki, malinówki itp. ). Niektórzy słyszałem, chcą oszukać naturę i przyspieszają proces dojrzewania nalewek poprzez ogrzewanie ich w piekarniku w odpowiedniej temperaturze i odpowiednim czasie albo poddają je ultradźwiękom. Ja zdecydowanie nie polecam tych metod, dobrej nalewce potrzebny jest czas.
Pozdrawiam !