niedziela, 14 marca 2021

Nalewka cytrynowa ( ekspresowa ).

 

Cytryny zawierają dużo witaminy C.

 

 

Składniki :
8 - 9 dorodnych zdrowych cytryn
2 szklanki cukru
1 l wody ( najlepiej źródlanej )
0,5 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 Cytryny dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , a następnie sparz wrzątkiem , osusz . Obierz  cieniutko cytryny ze skórki bez białej błonki , która jest pod nią . Cytryny włóż do pojemnika z zamknięciem lub foliowego woreczka i odłóż w ciemne chłodne miejsce . Skórkę wrzuć do czystego słoja , zalej spirytusem . Słój szczelnie zamknij i odstaw na 48 godzin . Po tym czasie przygotuj syrop z cukru i wody . Wodę wlej do garnka , wsyp cukier , wymieszaj dokładnie , aby cały cukier się rozpuścił . Garnek postaw na ogniu , zagotuj , a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia . Z odłożonych wcześniej cytryn wyciśnij sok , zwróć uwagę , aby w soku nie było pestek , jeśli są , usuń je . Wyciśnięty sok wymieszaj z wystudzonym syropem . Skórki odcedź ze spirytusu przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany alkohol wymieszaj z syropem . Całość dokładnie wymieszaj i rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Nalewkę odstaw jeszcze na kilka dni , a najlepiej na tydzień w ciemne i chłodne miejsce . Po tym czasie trunek jest gotowy do picia . Nalewkę cytrynową podajemy dobrze schłodzoną w małych kieliszkach .
 Nalewka jest orzeźwiająca , szczególnie gdy jest mocno schłodzona . Ma kwaśno - słodki wyrazisty smak , przypomina ona włoskie limoncello . Sprawdzi się równie jako dodatek do koktajli oraz jako aperitif podany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu .

        Rada :
 Cytryny na nalewkę powinny być dojrzałe , mieć ładny żółty kolor , być bez plam i uszkodzeń , mieć jędrną niewyschniętą skórkę . Najlepsze będą cytryny z upraw ekologicznych nieopryskiwane herbicydami i niekonserwowane przez opryski .


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

piątek, 12 marca 2021

Nalewka brzozowa ( na soku z brzozy ).

 

Sok z brzozy pozyskujemy wczesną wiosną.

 

Sposób pozyskania soku ( oskoły ) z brzozy :
 Sok z brzozy pozyskujemy na przedwiośniu, to jest w marcu ( najlepiej w pierwszej połowie ), gdy temperatury w dzień wzrastają powyżej zera. Nawiercamy w pniach drzew brzozy otwory o średnicy około 8 - 10 mm oraz o głębokości około 6 - 8 cm. Powinny one być wywiercone lekko na skos, tak aby były lekko pochylone na zewnątrz, czyli wylot otworu powinien być około 1 cm niżej niż jego koniec. Liczba nawierceń w jednym pniu zależy od średnicy drzewa mierzonej na wysokości  1,3 m od ziemi ( tzw. pierśnicy ). Przy średnicy pnia 18 - 25 cm możemy wykonać tylko 1 nawiert, 26 - 35 cm możemy wykonać 2 nawierty, oczywiście nie jeden obok drugiego tylko w odległości kilkunastu centymetrów. Natomiast przy średnicy pnia od 36 i więcej cm możemy wykonać 3 nawierty. Do nawierconego otworu wkładamy jeden z końców gumowej lub plastikowej  rurki np. do zlewania wina, natomiast drugi koniec wkładamy do szklanej butli. Szyjkę butli zabezpieczamy przed dostaniem się zanieczyszczeń ! Najlepiej jest zrobić dziurkę w korku butli o średnicy trochę większej niż nasz wężyk i zakleić ją np. lakiem. Butlę stawiamy najlepiej na ziemi i zabezpieczamy ją przed przewróceniem się , np. obstawiając ją dookoła kamieniami itp. Po zakończeniu pobierania wszystkie otwory musimy zakleić, zabezpieczyć, aby drzewo nie zostało zaatakowane przez patogeny np. grzyby. Robimy to w następujący  sposób : Do otworów wbijamy za pomocą młotka lub czystego kamienia  
( niezanieczyszczonego ziemią ) drewniane kołki o średnicy większej około 1 mm niż otwory i długości większej o 1 cm niż głębokość otworu. Miejsca te możemy dodatkowo posmarować maścią ogrodniczą , aby mieć pewność, że drzewo nie zostanie zaatakowane przez infekcje. Na koniec jeszcze jedna rada, sok pozyskujemy tylko z drzew, które rosną z dala od dużych zakładów przemysłowych, dróg itp. 
       
Składniki :
0,5 l świeżego soku ( oskoły ) z brzozy
0,5 l alkoholu 70 %

Sposób wykonania :
 Sok wymieszaj w czystym słoju z alkoholem, rozlej do butelek, najlepiej z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj i przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu. Nalewka jest gotowa do picia po tygodniu leżakowania.

      Stosowanie naleweczki :
 Pijemy 3 razy dziennie po 40 kropel trunku na szklankę ( 250 ml ) wody .


     Właściwości nalewki :
 Nalewka znakomicie oczyszcza układ moczowy oraz pomaga usunąć z organizmu toksyny. Poprawia przemianę materii oraz wzmacnia organizm ( np. po przebytej chorobie ), dodaje życiowej energii, witalności. 


    Rada :
 Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml wody.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

Jak zrobić alkohol o potrzebnej mocy.


W ten sposób zrobisz alkohol o potrzebnej mocy.

  

Dzisiaj pokażę Ci jak uzyskać pożądaną moc alkoholu. Przyda Ci się to np. podczas robienia nalewek czy likierów. Czasem jest tak, że w przepisie jest nam potrzebny alkohol o mocy 45% lub 70%. Poniżej przedstawię tabelkę , z której dowiesz się w jakich proporcjach zmieszać spirytus z wodą , aby uzyskać potrzebną nam moc alkoholu.


  Potrzebna moc    Ilość spirytusu        Ilość wody
      alkoholu              95 % w ml                     w ml

      
      30 %             320 ml            700 ml            

      35 %             370 ml            660 ml 

      40 %             420 ml            600 ml
      45 %             470 ml            560 ml
      50 %             530 ml            500 ml
      60 %             630 ml            400 ml
      70 %             740 ml            290 ml

      80 %             840 ml            180 ml

      90 %             950 ml             60 ml                           
           

 Jeśli więc chcesz zrobić 1 l alkoholu o mocy 50 % to musisz zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i wystudzonej wody.
 Łatwo zauważyć, że po zsumowaniu liczb wynik będzie większy niż 1000 ml, czyli 1 l. Podczas mieszania spirytusu z wodą następuje wydzielanie się ciepła przy jednoczesnym zmniejszaniu się objętości płynu. Dlatego więc, aby otrzymać 1 l alkoholu musimy wlać odrobinę więcej spirytusu i wody.

 Pytania możesz zadawać w komentarzach.



         
  Pozdrawiam gorąco !

 

 

środa, 10 marca 2021

Wino cebulowe ( Wzmacnia odporność organizmu ).

 

Cebula ma dużo właściwości prozdrowotnych.
 

 

Składniki :
30 dkg cebuli
1 butelka ( 0,75 l ) białego wytrawnego wina
4 łyżki miodu

Sposób wykonania :
 Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę , wrzuć do czystego dużego słoja. Cebulę zalej winem, dodaj miód, wymieszaj . Słój zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zawartość słoja przecedź przez gazę lub gęste sitko, wyciśnij resztki soku z cebuli. Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Wino przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu ( piwniczka, dolna część lodówki ). Nie przechowuj go zbyt długo. Wino cebulowe jest gotowe do picia.

      Stosowanie, właściwości :
 Pijemy 1 mały kieliszek dziennie. Wino to wzmacnia odporność naszego organizmu, warto sięgnąć po nie zwłaszcza zimą i wczesną wiosną . Łagodzi wszelkiego rodzaju infekcje
( przeziębienie, grypa ) oraz kaszel, wspomaga także oczyszczanie organizmu z toksyn.


          Rada :
 Cebula na wino będzie najlepsza z naszego przydomowego ogródka, wybierajmy cebulę o jak najostrzejszym smaku. Miód też powinien być bardzo dobrej jakości, kupujmy go w zaufanych źródłach !




      

  Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 8 marca 2021

Kiedy pozyskujemy sok z brzozy ( oskołę ).

 

Sok z brzozy pozyskujemy wczesną wiosną.


 Sok z brzozy pozyskujemy na przedwiośniu, to jest w marcu ( najlepiej w pierwszej połowie ), gdy temperatury w dzień wzrastają powyżej zera. Nawiercamy w pniach drzew brzozy otwory ( na wysokości około 1,5 m od ziemi ) o średnicy około 8 - 10 mm oraz o głębokości około 6 - 8 cm. Powinny one być wywiercone lekko na skos, tak aby były lekko pochylone na zewnątrz, czyli wylot otworu powinien być około 1 cm niżej niż jego koniec. Liczba nawierceń w jednym pniu zależy od średnicy drzewa mierzonej na wysokości  1,3 m od ziemi ( tzw. pierśnicy ). Przy średnicy pnia 18 - 25 cm możemy wykonać tylko 1 nawiert, 26 - 35 cm możemy wykonać 2 nawierty, oczywiście nie jeden obok drugiego tylko w odległości kilkunastu centymetrów. Natomiast przy średnicy pnia od 36 i więcej cm możemy wykonać 3 nawierty. Do nawierconego otworu wkładamy jeden z końców gumowej lub plastikowej  rurki np. do zlewania wina, natomiast drugi koniec wkładamy do szklanej butli. Szyjkę butli zabezpieczamy przed dostaniem się zanieczyszczeń ! Najlepiej jest zrobić dziurkę w korku butli o średnicy trochę większej niż nasz wężyk i zakleić ją np. lakiem. Butlę stawiamy najlepiej na ziemi i zabezpieczamy ją przed przewróceniem się , np. obstawiając ją dookoła kamieniami, śniegiem  itp. Po zakończeniu pobierania wszystkie otwory musimy zakleić, zabezpieczyć, aby drzewo nie zostało zaatakowane przez patogeny np. grzyby. Robimy to w następujący  sposób : Do otworów wbijamy za pomocą młotka lub czystego kamienia ( niezanieczyszczonego ziemią ) drewniane kołki o średnicy większej około 1 mm niż otwory i długości większej o 1 cm niż głębokość otworu. Miejsca te możemy dodatkowo posmarować maścią ogrodniczą , aby mieć pewność, że drzewo nie zostanie zaatakowane przez infekcje. Na koniec jeszcze jedna rada, sok pozyskujemy tylko z drzew, które rosną z dala od dużych zakładów przemysłowych, dróg itp.




   Życzę zdrowia !



niedziela, 7 marca 2021

Nalewka z jeżówki purpurowej ( echinacea ) ( Wzmacnia odporność organizmu ).

 

Kwiaty jeżówki purpurowej.

 

Składniki :
100 g wysuszonego, zmielonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej
500 ml czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania :
 Jeżówkę wsyp do czystego słoja, zalej wódką , słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe zacienione miejsce na 14 dni. Możesz np. słój nakryć ściereczką lub ręcznikiem, lub nałożyć na niego komin, taki jaki zakładamy w zimie na szyję . Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników, a najlepiej jest to zrobić nawet 2 razy dziennie rano i wieczorem. W ten sposób więcej cennych składników zostanie oddanych do alkoholu. Po tym czasie przecedź nalewkę przez płótno, najlepiej lnianą ściereczkę lub gazę złożoną we czworo. Dokładnie wyciśnij resztki płynu z ziela, złap płótno za rogi i skręcaj mocno drugą ręką . Otrzymany płyn rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj trunek w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka jest gotowa do picia.  

     Stosowanie naleweczki :
 Profilaktycznie zażywaj ½ łyżeczki 2 razy dziennie przez 10 dni, a następnie zrób przerwę 7 dni. Kurację powtórz 3 razy. Dzieciom powyżej 7 roku życia stosujemy połowę dawki. Podajemy ją w niewielkiej ilości soku lub wody.


     Właściwości nalewki :
 Ekstrakty z jeżówki cechują się właściwościami antybakteryjnymi, antywirusowymi, przeciwzapalnymi, przeciwgrzybicznymi. Liczne badania wykazały, że jeżówka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji o ponad 50% ! Jeśli chcemy osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty, to warto jednocześnie stosować witaminę C. Skuteczność jeżówki opiera się na pobudzaniu procesu fagocytozy, tj. wychwytywaniu i pochłanianiu przez komórki układu odpornościowego wirusów oraz bakterii, a także na pobudzaniu leukocytów do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Ekstrakty z jeżówki działają także lekko przeciwbólowo, żółciopędnie, napotnie i przeciwzapalnie. Bez wątpienia preparaty z tej uroczej rośliny spodobają się również osobom pragnącym zgubić zbędne kilogramy, gdyż przyspieszają przemianę materii i pomagają pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu.


 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

sobota, 6 marca 2021

Likier atlantycki ( na rumie ).

 

        Likier atlantycki ma ciemnobrązowy kolor, jest aromatyczny i słodki.
 

 

Składniki :

skórka z 5 pomarańczy
1 laska wanilii
4 suszone śliwki bez pestek ( niewędzone ! )
1 łyżka zaparzonej, bardzo mocnej kawy
1/2 szklanki cukru
2 szklanki wody ( 0,5 l )
4 szklanki ( 1 l ) rumu
 

Sposób wykonania :

 Pomarańcze umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki, bez białej błonki. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki wrzuć do czystego większego słoja. Skórki zalej rumem, słój zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. W ten sposób wydobędziemy więcej cennych składników ze skórek pomarańczowych. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę lub gęste sitko. Suszone śliwki pokrój ostrym nożem w paski. Laskę wanilii pokrój na mniejsze około 2 - 3 cm kawałki. Do emaliowanego garnka wlej wodę , zagotuj, wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, aby się rozpuścił. Do gotującej wody wrzuć wcześniej pokrojone śliwki oraz wanilię , gotuj jeszcze przez 2 minuty. Do ciepłego syropu wlej wcześniej zlany rum, wymieszaj. Przelej całość ( bez filtrowania ) do słoja. Słój zamknij szczelnie i odstaw na kolejne 7 dni. Co drugi dzień wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź, a następnie przefiltruj nalew. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. 

 Likier ten ma ciemnobrązowy kolor, jest aromatyczny i słodki. Zamiast cukru można użyć miodu ( np. gryczanego ) , lecz wtedy likier będzie miał trochę inny smak.

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !  

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Życzę zdrowia ! 

 

    

czwartek, 4 marca 2021

Wino z kwiatów mniszka lekarskiego.


Kwiaty mniszka lekarskiego.

 

Składniki :
300 dorodnych kwiatów mniszka lekarskiego
1 kg cukru
3 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 - 2 duże cytryny
3 g pożywki
drożdże Malaga

Sposób wykonania :
 Kwiaty mniszka zbieramy  przy słonecznej pogodzie, najlepiej około południa, gdy są ładnie już rozkwitnięte i obeschnięte z porannej rosy. Zebrane kwiaty układamy cienką warstwą na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Dobrze jest je od czasu do czasu delikatnie przewrócić na drugą stronę . Następnie usuwamy z kwiatów zielone części, a żółte płatki wrzucamy do emaliowanego garnka. Kwiaty zalewamy wodą , dodajemy dokładnie wymytą i sparzoną cytrynę pokrojoną w cienkie plastry wraz ze skórką . Możemy też dodać jedną pokrojoną pomarańczę . Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem w celu naciągnięcia. W tym czasie możemy od czasu do czasu zamieszać czystą drewnianą łyżką . Po tym czasie całość przecedzamy przez lnianą ściereczkę lub gazę , dokładnie odciskamy resztki płynu z kwiatów. Do wywaru dodajemy cukier, drożdże i pożywkę , dokładnie mieszamy i wlewamy do gąsiorka. Zamykamy butlę szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 - 4  tygodnie. Gdy fermentacja już się całkowicie zakończy, zlewamy wino znad osadu ( najlepiej jest to zrobić za pomocą wężyka do zlewania wina ), rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy korkiem. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Wino powinno leżakować co najmniej 3 miesiące.


  
 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

środa, 3 marca 2021

Kiedy zbieramy młode pędy sosny ( na nalewkę, syrop ).

 

Młode pędy sosny.


Najlepsze na nalewki lub syrop są młode pędy sosny zbierane z młodych sosen rosnących na piaszczystych, dobrze nasłonecznionych polanach z dala od dróg i zakładów przemysłowych.  Młode pędy sosny zbieramy wiosną , najczęściej pod koniec kwietnia lub na początku maja, kiedy na drzewach pojawiają się młode przyrosty. Ich długość powinna mieć około 10 - 12 cm. Młode pędy sosny najlepiej jest obcinać sekatorem lub ostrym nożem czy nożyczkami. Czynność tę najlepiej wykonywać w gumowych lub lateksowych rękawiczkach, w ten sposób nie poplamimy rąk żywicą , którą później trudno domyć. Przy zrywaniu pamiętajmy, że nie wolno zrywać pędów ze wszystkich gałęzi danej sosny, a nawet wszystkich pędów z jednej gałęzi sosny. Drzewo ma rosnąć dalej i nie możemy go zniszczyć. Nie łamiemy też gałęzi w celu pozyskania pędów.


               
   Pozdrawiam gorąco !


 

wtorek, 2 marca 2021

Nalewka na kwiatach bzu - lilaka.

 

Na nalewkę zbieramy tylko kwiaty z bzu o fioletowym kolorze.

 

Składniki :
20 dkg świeżo zebranych w pełni kwitnienia kwiatów lilaka fioletowego koloru
1 i 1/2 l alkoholu 70 %
15 dkg cukru lub szklanka miodu
0,5 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 duża cytryna  

Sposób wykonania :
 Kwiaty lilaka zbieramy w słoneczny dzień, gdy są w pełni kwitnienia. Następnie odrywamy kwiaty od gałązek ( możemy to zrobić przy pomocy nożyczek ), odważamy potrzebną ilość i wrzucamy do czystego dużego słoja, gałązki wyrzucamy. Kwiaty zalewamy alkoholem 70 %, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 5 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, aby codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Następnie zlewamy alkohol z kwiatów i wlewamy go do drugiego słoja, szczelnie go zamykając. Do kwiatów wsypujemy cukier, wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy. Słój zamykamy i odstawiamy na 3 kolejne dni. W tym czasie również często wstrząsamy słojem, aby cukier lub miód się rozpuścił. Następnie zlewamy syrop z kwiatów, wlewamy go do drugiego słoja z kwiatowym alkoholem, a do kwiatów wlewamy wodę. Słój zamykamy i odstawiamy na 3 godziny. W tym czasie często wstrząsamy słojem, aby wypłukać z kwiatów resztki cennych składników. Następnie przecedzamy kwiaty przez gazę, dokładnie wyciskając resztki płynu z nich. Łączymy wszystkie płyny ze sobą , jeśli jest taka potrzeba możemy trunek jeszcze raz przefiltrować. Otrzymany nalew wlewamy do czystego słoja, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 miesiące do sklarowania w ciemne miejsce. Po tym czasie rozlewamy nalewkę do butelek, zakorkowujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa.

 Nalewka ta ma kolor mocnej herbaty, smak przyjemny, z lekko wyczuwalną goryczką oraz delikatny kwiatowy aromat. Na nalewkę zbieramy kwiaty bzu - lilaka fioletowego koloru.

         Stosowanie :
 Nalewkę pijemy w ilości do 30 kropel 3 razy dziennie. Nalewka sprawdzi się także do robienia okładów na stawy ( w przypadku schorzeń reumatycznych ). Wtedy można pominąć dodawanie soku z cytryny i cukru lub miodu, które służą polepszeniu smaku nalewki. Do okładów używamy 30 kropel nalewki rozpuszczonej w odrobinie ciepłej, przegotowanej wody. Można ją albo wcierać w chore miejsca, albo używać do kompresów na noc. Wystarczy skropić nią materiał lub gazę, przyłożyć do bolącego miejsca, owinąć folią i zabandażować. Rano skórę pod okładem trzeba przemyć i nawilżyć.


       Właściwości nalewki :
 Nalewka z bzu - lilaka, podobnie jak napar stosuje się w chorobach nerek, a także jako środek napotny ( podczas przeziębień ), przeciwmalaryczny i przynoszący ulgę w chorobach reumatycznych.


           Rady :
 Zamiast cukru warto dodać ( 1 szklankę lub trochę więcej ) miodu do nalewki, będzie zdrowsza.
 Aby otrzymać 1 i 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 1110 ml spirytusu 95 % z 435 ml wody.


 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 


 
 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !