wtorek, 27 lutego 2024

Wzmacniająca nalewka z pestek cytryny.

 


 

  Większość osób traktuje pestki z cytryn niczym odpad. Nie zdaje sobie sprawy, że te niepozorne ziarenka kryją w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Przygotowujesz nalewkę z cytryn lub likier, nie wyrzucaj pestek, przygotuj z nich wzmacniającą nalewkę ! 


 Składniki :

1/4 szklanki pestek z cytryn
1 szklanka ( 250 ml ) spirytusu 70 %
 

Sposób wykonania :

 Świeżo wyjęte pestki z cytryn, rozłóż cienką warstwą ,wysusz np. na kaloryferze. Wysuszone pestki rozgnieć w moździerzu, wsyp do czystego małego słoika, zalej alkoholem. Szczelnie zamknięty wieczkiem słój odstaw w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Od czasu do czasu zakołysz słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gęste sitko lub bibułę filtracyjną . Otrzymany płyn rozlej do małych butelek najlepiej z ciemnego szkła z zakraplaczem. Nalewka jest gotowa. Przechowuj ją w ciemnym chłodnym miejscu, z dala od dostępu dzieci.

      Stosowanie :
 
Nalewkę możesz dodawać np. do sałatek, napojów, a także na kanapki. Nalewkę stosuj z umiarem, wystarczy kilka kropel na dzień.

     Właściwości :
 
Pestki cytryny, podobnie jak same cytryny, są bogatym źródłem witaminy C. Witamina C nie tylko wzmacnia odporność i działa przeciwutleniająco, wspomaga także gojenie się ran. Pestki cytryny zawierają duże ilości flawonoidów, limonoidów i błonnika pokarmowego. To związki roślinne o prozdrowotnym działaniu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, poprawiają pamięć. Wspomagają pracę układu immunologicznego, dzięki temu wzmacniają odporność. Pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi miażdżycy i schorzeń o podłożu nowotworowym.

 

   Życzę zdrowia ! 



poniedziałek, 12 lutego 2024

Nalewka z pestek i skórek grejpfruta.

 

 

  

Składniki :

kilka dojrzałych grejpfrutów
czysta wódka 40 %

Sposób wykonania :

 Jakie grejpfruty są najlepsze ? Wybieraj owoce o intensywnym kolorze, takie mają najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Im większe i cięższe, tym bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce. Te z wydłużonymi mają grubą skórkę i mało soku. 

 Owoce dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą letnią wodą, a następnie osusz je. Przekrój ostrym nożem, z miąższu wyjmij pestki, skórkę ( białą błonkę ) pokrój na małe kawałki. Pestki rozłóż cienką warstwą na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wysusz w piekarniku w temperaturze 50 - 60 C przez kilkanaście minut, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wilgoci. Wysuszone pestki utłuc w moździerzu, wsyp do czystego słoja. Dodaj pokrojone skórki, zalej alkoholem. Proporcje powinny być mniej więcej takie : 2/3 szklanki pestek i skórek, 2 szklanki wódki ( 500 ml ). Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 12 - 14 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Następnie przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z pulpy. Nalewkę rozlej do małych buteleczek ( najlepiej z zakraplaczem ). Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Nalewka jest gotowa do użycia.

  Właściwości naleweczki :

 Nalewka z pestek grejpfruta ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz przeciwpasożytnicze. Wspiera odporność organizmu, przeciwdziała infekcjom. Pomaga w usuwaniu dolegliwości trawiennych, takich jak zaparcia, biegunka czy wzdęcia. Hamuje rozwój takich chorób jak miażdżyca, choroby serca, a nawet nowotwory. 

     Stosowanie nalewki :
 Profilaktycznie 8 - 12 kropli nalewki rozpuść w 200 ml wody, pij 2 - 3 razy dziennie. W razie potrzeby zwiększ dawkę . 

 Kiedy nie można stosować nalewki z grejpfruta :
 
Kobietą w ciąży, osobom chorym na cukrzycę , jeśli masz uczulenie na cytrusy, jeśli zażywasz leki szczególnie stosowanych w nadciśnieniu, w zapobieganiu odrzutom przeszczepów czy w chorobach wątroby.
 

 

    Życzę zdrowia ! 

 

 

poniedziałek, 5 lutego 2024

Zdrowotne nalewki z grejpfruta.

 

Owoc grejpfruta ma wiele prozdrowotnych właściwości.

 

 

Nalewka z grejpfruta ( szybka i prosta ) 

 

Składniki :

1 l świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów ( 6 - 7 sztuk )
1 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :

  Wyciśnij sok z grejpfrutów, wymieszaj ze spirytusem, wlej do czystego słoja. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne chłodne miejsce na tydzień. Po tym czasie rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia. Przechowuj ją w chłodnym ciemnym miejscu. 

 

 Nalewka z grejpfruta ( ze skórką )


Składniki :

4 grejpfruty czerwone lub białe
500 ml wody
20 - 30 dkg cukru
500 ml spirytusu 95 %

Sposób wykonania : 

  Wodę zagotuj z cukrem, odstaw do całkowitego wystudzenia. Otrzyj  skórkę z 1 - 2 grejpfrutów, wcześniej je oczywiście dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Z owoców wyciśnij sok. Wymieszaj syrop ze skórką , sokiem i alkoholem, wlej do czystego słoja. Odstaw do piwniczki na 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę , rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące. W tym czasie trunek dojrzeje, nabierze smaku i aromatu. 

 

Nalewka z grejpfruta ( na miodzie )

 

Składniki :

4 różowe grejpfruty
20 dkg płynnego miodu np. wielokwiatowego
750 ml czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania :

  Otrzyj skórkę z 1 - 2 grejpfrutów wcześniej umytych i sparzonych wrzątkiem. Z owoców wyciśnij sok, wlej do czystego słoja. Dodaj otartą skórkę , miód, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie trunek przefiltruj, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę można pić od razu, ale warto ją odstawić na kilka tygodni w ciemne chłodne miejsca, aby dojrzała. 

      Właściwości nalewek z grejpfruta :
 W grejpfrutach znajdują się między innymi flawonoidy, kwasy organiczne ( witamina C ), antyoksydanty oraz związki o działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym. Grejpfrutówka polecana jest przy osłabieniu odporności, infekcjach oddechowych, zaburzeniach krążenia, niestrawności, działa też rozgrzewająco. Antyoksydanty z grejpfruta mają działanie zmniejszające stan zapalny, wspomagające gospodarkę glukozą, obniżające poziom cukru we krwi, zapobiegają miażdżycy, chronią serce. Flawonoidy z grejpfruta ( naryngenina ), mają gorzki smak i wspomagają pracę wątroby. To sprawia, że nalewka jest łatwiejsza do zmetabolizowania. Nie należy jednak przekraczać leczniczych dawek trunku. 

         Stosowanie :
 Dwa razy dziennie po 20 ml nalewki, to jest nieco więcej niż 1 łyżka stołowa.

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

wtorek, 30 stycznia 2024

Nalewka z pomelo.

 

Owoce pomelo mają dużo prozdrowotnych właściwości.

 

  

Składniki :

50 dkg miąższu z pomelo
2 - 3 łyżki skórki z pomelo
750 ml spirytusu 70 %
1 szklanka ( 250 ml ) wody
2/3 szklanki cukru
Sposób wykonania :

 Najlepsze na nalewkę będą owoce z upraw ekologicznych. Jeśli nie jesteś pewny, z jakiej uprawy pochodzą Twoje owoce, przed przystąpieniem do sporządzania nalewki umyj je dokładnie, a następnie sparz wrzątkiem, osusz. Otrzyj na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę skórki ( skórka zawiera najwięcej cennych składników prozdrowotnych ). Rozetnij owoce, oddziel skórkę od miąższu. Miąższ pokrój na małe kawałki, wrzuć do słoja razem z otartą skórką . Zalej spirytusem tak, aby wszystkie kawałki owoców były nim przykryte. Szczelnie zamknięty słój odstaw na 4 tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Od czasu do czasu zakołysz słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki soku z owoców. Dodaj wcześniej przygotowany i wystudzony syrop z wody i cukru, wymieszaj. Nalewkę wlej do czystego słoja najlepiej z kranikiem, będzie ją później łatwiej zlać znad osadu. Szczelnie zamknięty słój odstaw w ciemne chłodne miejsce na kolejne 3 - 4 tygodnie. Następnie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. 

 Nalewka ma lekko gorzkawy posmak podobny do grejpfruta. Nie jest to trunek o wspaniałym smaku, ale ma dużo właściwości prozdrowotnych. Taki wyciąg zawiera dużo witaminy C oraz potasu.  W pomelo występuje dużo ważnych przeciwutleniaczy. Do najsilniejszych należy naryngenina wraz z pochodnymi. Ten związek ma działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, obniżające wysoki cukier we krwi. Spożywanie nalewki z pomelo wspomaga trawienie, ogranicza przybieranie na wadze, wspiera układ krążenia i odpornościowy. Wystarczy mały kieliszek trunku, aby wspomóc nasz organizm. 

        Rada :
 
Aby otrzymać alkohol 70 % wystarczy zmieszać w równych proporcjach spirytus 95 % z czystą wódką 40 %. 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !



niedziela, 17 grudnia 2023

Wódka cytrynówka ( z miodem ).

 


 

 

Składniki :

6 cytryn
300 ml miodu ( np. wielokwiatowego )
400 ml wody
500 ml spirytusu 95 %

Sposób wykonania :

 Cytryny dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, osusz. Przekrój cytryny na połówki, usuń pestki, które są na wierzchu, wrzuć do czystego słoja. Zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Następnie zlej spirytus, w którym moczyły się cytryny. Z cytryn wyciśnij cały sok, przefiltruj przez gęste sitko. Wodę zagotuj, gdy będzie lekko ciepła ( około 40 C ) rozpuść w niej miód, dodaj sok z cytryn, wymieszaj. Do cytrynowego syropu wlej zlany spirytus, dokładnie wymieszaj. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw do lodówki ( na dolną półkę ) na 2 - 3 dni. W tym czasie wszystkie składniki się przegryzą , nasza wódka nabierze odpowiedniego smaku. Wódka jest gotowa do spożycia, najlepiej smakuje lekko schłodzona. 

       Rady :
 Przepis można modyfikować według własnego pomysłu, np. możemy użyć słabszego alkoholu ( wtedy warto użyć mniej wody ), dodać więcej lub mniej miodu, można też zastąpić miód cukrem. Można też użyć różnego rodzaju miodu np. lipowego, malinowego itp.  Za każdym razem wódka będzie mieć wtedy trochę inny smak i aromat. Warto poeksperymentować. 

 Dziś podam jeszcze jeden sprawdzony przepis na pyszną cytrynówkę . Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga długiego leżakowania. Warto go wypróbować.

 Składniki :
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
1 szklanka miodu
1 szklanka alkoholu 50 - 70 %

 Sposób wykonania :

 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie, wlewamy do słoja, słój szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 1 - 2 dni. Po tym czasie rozlewamy trunek do butelek, mogą to być np. piersiówki lub inne ozdobne buteleczki. Trunek jest gotowy do picia. Przechowuj go w lodówce ( nie za długo ), najlepiej smakuje schłodzony. 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

 

czwartek, 14 grudnia 2023

Nalewka pomarańczowa ( z miodem i imbirem ).

 


 

Składniki :

6 pomarańczy
4 - 6 plasterki imbiru
3 łyżki miodu płynnego
2 płaskie łyżki cukru
0,5 l czystej wódki 40 %
250 ml wody 

 
Sposób wykonania : 

 Dwa pomarańcze dokładnie umyj szczoteczką , sparz we wrzątku. Obierz cieniutko bez białej błonki. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Obrany imbir pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do słoja ze skórką , zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 7 - 8 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Następnie wyciśnij sok z 4 pomarańczy, usuń pestki, wlej do słoja z imbirem i skórkami. Wodę zagotuj z cukrem, gdy przestygnie, rozpuść w niej miód, wlej do słoja. Całość wymieszaj, słój zamknij szczelnie i odstaw jeszcze na 2 - 3 dni w chłodne ciemne miejsce. Następnie przefiltruj, rozlej trunek do butelek. Wstaw do lodówki, nie przechowuj zbyt długo. 

        Rady :
 
Z tej porcji wyjdzie nam około 1100 ml nalewki. Jeśli chcesz, możesz użyć mocniejszego alkoholu, wtedy nalewkę można będzie dłużej przechowywać. Na nalewkę najlepsze będą słodkie pomarańcze i takie , które mają dużo soku. W ten sam sposób można przygotować nalewką ze słodkich mandarynek. 

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

piątek, 1 grudnia 2023

Wino selerowe ( na potencję i odchudzanie ).

 

Seler to super warzywo.

 

 

Składniki :

50 dkg korzenia selera
1 l białego wina gronowego wytrawnego
50 ml spirytusu 95 %
10 dkg miodu ( opcjonalnie )

Sposób wykonania :

 Najlepszy na wino będzie seler z własnego ogródka lub z ekologicznej uprawy ! Korzeń selera oczyść, dokładnie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starty seler wrzuć do czystego wcześniej wyparzonego i osuszonego słoja. Zalej winem, spirytusem i płynnym miodem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 5 dni. Wato co pewien czas wstrząsnąć słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z selera. Wino rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Naklej na nie etykiety z opisem. Wino selerowe przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Wino nie nadaje się do długiego przechowywania, dlatego należy go zacząć pić zaraz po przygotowaniu. 

         Stosowanie :
 
Dzienna dawka wina selerowego nie powinna przekraczać 40 - 50 ml wina. Najlepiej jest rozłożyć tę ilość na 2 razy, rano i wieczorem po 20 - 25 ml wina. 

        Właściwości zdrowotne :
 
Wino selerowe można stosować przy kłopotach z pęcherzem moczowym, jest moczopędne. Ma także właściwości przeciwbólowe, pobudza przemianę materii, można go stosować w gośćcu i artretyzmie. Wino selerowe jest stosowane w oziębłości płciowej jako afrodyzjak. Jest także polecane osobą , które chcą schudnąć, czyli zrzucić parę zbędnych kilogramów. Pamiętaj, seler jest jednym z najwartościowszych warzyw ! Dziś mocno niedoceniany, a szkoda, bo zawiera mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników, jest ich aż 86 ! Już Hipokrates zalecał jedzenie selera, bo dzięki niemu chronimy swoje nerwy ( wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco ), usuwa złogi toksyn, pobudza przemianę materii, poprawia trawienie. 

 

               Życzę zdrowia !  

 

 

środa, 29 listopada 2023

Wino z jemioły ( na nadciśnienie ).

 


 

 

Składniki :

40 - 50 g świeżych liści jemioły
1 l białego półwytrawnego lub półsłodkiego wina gronowego
50 ml spirytusu 95 %

Sposób wykonania : 

 Umyte liście jemioły rozdrobnij ( pokrój nożem ), wrzuć do czystego słoja. Zalej winem i spirytusem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 10 dni. Od czasu do czasu zakołysz słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj wino przez gazę złożoną we czworo, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.

       Właściwości wina :
 
Wino z jemioły zaleca się przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym krwi. Ma też działanie tonizujące, przeciwkrwotoczne oraz przeciwskurczowe. 

       Stosowanie :
 
Wino jemiołowe pijemy 2 - 3 razy dziennie po 50 ml wina przez okres 2 tygodni. 

       Uwaga !
 
Przy przyjmowaniu leków z jemioły zachodzi możliwość ich przedawkowania, wtedy mogą pojawić się nudności, biegunki, a nawet drgawki, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.


 

       Życzę zdrowia ! 

 

  

środa, 22 listopada 2023

Zdrowotna naleweczka z pigwy.

 

Owoce pigwy.

 

 Nalewka z pigwy ma piękny aromat, jest smaczna, a co najważniejsze ma wiele prozdrowotnych właściwości.

 

Składniki :

1 kg dojrzałych owoców pigwy
15 - 20 dkg cukru
1 laska wanilii
1 gwiazdka anyżu
laska cynamonu
5 - 6 migdałów
1 cytryna
1/2 szklanki miodu ( lipowy, akacjowy )
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Umytą pigwę pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie plasterki. Pigwę możesz pokroić nożem, ale najlepiej jest ją zetrzeć w maszynce do ścierania warzyw. Pokrojoną pigwę wrzuć do czystego słoja, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, ubij lekko ręką lub tłuczkiem. Słój przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ale ciemne miejsce na 24 godziny. W tym czasie pigwa puści sok. Następnie wrzuć do słoja anyż, pokrojoną na mniejsze kawałki wanilię , połamany na kawałki cynamon, migdały, wlej wyciśnięty sok z cytryny, oraz płynny miód. Całość zalej alkoholem, wymieszaj. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ). Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce jeszcze na kilka miesięcy. W tym czasie trunek dojrzeje.

      Właściwości naleweczki :
 Wzmacnia nasz układ odpornościowy, zmniejsza objawy przeziębienia, w tym suchy kaszel. Łagodzi niestrawność i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawia przemianę materii. Dodatkowo nalewka z pigwy pomoże usunąć z organizmu toksyny i produkty uboczne przemiany materii. Pigwa wykazuje działanie prewencyjne w chorobach nowotworowych oraz wielu problemach z układem krążenia. 

       Rada :
 
Do naleweczki można dodać 2 gałązki geranium, a także kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Dzięki temu nasz trunek będzie miał więcej prozdrowotnych właściwości.  

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 20 listopada 2023

Aromatyczna nalewka bananowa.

 


 

 Kolor nalewki bananowej nie jest zbyt imponujący, jest brązowy do ciemnobrązowego. Nalewka z bananów jest aromatyczna, słodka i smaczna i to wynagradza nam niezbyt ładny kolor trunku. 


Składniki :

1,5 kg dojrzałych bananów
1 cytryna
10 dkg cukru
150  ml wody
500 ml spirytusu 70 %

Sposób wykonania :

 Banany obierz ze skórki, miąższ pokrój na plasterki o grubości około 6 - 8 mm, wrzuć do czystego słoja o pojemności około 2 l. Z cytryny wyciśnij sok, wlej do słoja z bananami. Banany zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu zakołysz lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo lub gęste sitko. Nie przejmuj się tym, że kolor jest nieatrakcyjny, w nalewce bananowej nie kolor jest najważniejszy. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź. Wystudzony syrop połącz z wcześniej przefiltrowanym płynem, wymieszaj. Wlej nalewkę do czystego słoja, najlepiej z kranikiem, odstaw na miesiąc. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw trunek w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu ( dojrzeje ). 

       Rady :
 
Na nalewkę wybierz dojrzałe banany, takie, które mają piękny żółty kolor i mają jeszcze niewiele plamek na skórce. Najlepsze będą banany z upraw ekologicznych. 

  Podczas dłuższego przechowywania na spodzie nalewki może wytrącić się osad, należy wtedy trunek przed podaniem na stół przefiltrować np. przez bibułę filtracyjną . 

 Aby otrzymać 500 ml spirytusu 70 % należy wymieszać spirytus 95 % z czystą wódką 40 % w proporcjach : 270 ml spirytusu 95 % i 250 ml czystej wódki 40 % .

 Nalewka bananowa ma prozdrowotne właściwości, zawiera ona bowiem antyoksydanty, związki karotenowe, aminy ( między innymi dopamina ), potas. Dopamina jest przekaźnikiem odpowiedzialnym za motywację oraz chęć do działania. Potas pomaga pozbyć się nadmiaru sodu z organizmu, oraz poprawia pracę mięśni i układu nerwowego. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 Życzę zdrowia !