Czerwony agrest, to doskonały owoc na nalewkę. |
Składniki :
1 kg dojrzałego czerwonego agrestu
500 ml spirytusu 95 %
25 dkg cukru
kawałek korzenia imbiru (2 cm)
laska wanilii
Sposób wykonania :
Agrest umyj, rozgnieć, wsyp do czystego słoja. Dodaj cukier, wanilię , pokrojony w plastry imbir, wymieszaj, zalej spirytusem wymieszanym z wodą. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie odcedź wszystko przez sitko, następnie przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw na 6-7 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce, aby nalewka dojrzała.
Zastosowanie :
Nalewka ta działa wzmacniająco na wyczerpany organizm np. chorobą. Ma też ona właściwości przeciwgorączkowe, dlatego polecana jest przy różnego rodzaju infekcjach.
Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Życzę dużo zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz